Indul a kivitelezés a Boldog Sándor István parkban

onkormanyzat.mti.hu – 2017.11.08.

 

2015 őszén indult el a Derű utcai „Dombos” park megújítását célzó közösségi tervezés. A helyiek által kigondolt parkfelújítási program alapján 2016-ban a kiviteli terv is elkészült, így a kerületnek lehetősége nyílt arra, hogy a felújítási tervekkel induljon a fővárosi önkormányzat TÉR_KÖZ 2016-os pályázatán. A bírálóbizottság a projektet támogatásra javasolta, és 90 millió forintos fővárosi finanszírozást ítélt meg a kivitelezéshez. A kerületi HADRIANUS program keretein belül 2017 őszén elindul a megújítási munka, így 2018 tavaszán a környékbeliek már birtokba vehetik a megújult közparkot.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat vezetése 2015-ben úgy döntött, hogy új szintre emeli a kerületiek bevonását a helyi ügyekbe. Azóta valamennyi újonnan indított tervezésbe partnernek hívja az érintett lakókat, intézményeket, hogy az ő ötleteik és igényeik már a kezdetek kezdetétől beépülhessenek a megszülető tervekbe. A kerületi polgárok lelkesen fogadták a kezdeményezést, és készek voltak időt áldozni a közös ügyekre. Így indult el 2015. augusztus 27-én a „Milyen legyen a Derű utcai Sportpark?” elnevezésű közösségi tervezési program a III. kerületi Boldog Sándor István park megújítására.
A közösségi tervezés folyamán hamar kiderült, hogy az egy korábbi internetes felmérés alapján sportfunkcióra kijelölt terület jövőjét az itt lakók nem kizárólagosan sportparkként képzelik el. Az önkormányzat erre a változtatásra is nyitott volt, így a tervezési alkalmakon egy olyan berendezés alakult ki, melyben jutott hely a sport, a játék, a zöldterületek és a kutyások számára is. A közösségi tervezés során a jelenlegi használat problémáira (pl. kutyás konfliktusok, zajos „dühöngő”, leromlott játszótér) a résztvevők olyan kompromisszumos megoldásokat találtak, amelyek elfogadhatóak voltak a park közvetlen környezetében élők és az idelátogatók (pl. kutyasétáltatók, sportolni vágyók) számára is.
A végleges tervekben a jelenlegi aszfaltos grund gumiburkolatú sportpályává fejlődik, a játszótér központibb helyen teljesen új formában kerül kialakításra, és a közösségi funkciók is helyet kapnak a parkban (sakkasztalok, padok).
A legnagyobb kompromisszum a kutyával érkezők térhasználatát illetően született meg. A kezdetben éles ellentétben álló „kutyás” és „nem-kutyás” használók csoportjai a közös gondolkodás és a kulturált vita eredményeként megállapodtak abban, hogy jöjjön létre egy jól felszerelt kutyafuttató a park oldalában. A leginkább érintettek, a parkban úszótelken lévő társasház lakói, az ablakaikhoz közel fásítást és a meglévő útvonalak kiépítését, valamint a közvilágítás javítását szorgalmazták, így alakult ki a funkciók elrendezése.
A kis park legjellegzetesebb eleme a terület majd felét elfoglaló dombocska. A beszélgetések során hamar kiderült, hogy ez egy fontos értéke a területnek, amihez helyiek kötődnek (- és rengeteg történetet meséltek a téli szánkózásokról, és a romantikus csillagválasztásokról). A kivitelezési munkálatok ezért novemberben a domb körüli terület megújításával kezdődnek, hogy az esetlegesen megérkező első hó idején már a megújult sétányokon érkezhessenek a gyerekek szánkózni.
Az év végének fennmaradó részében, a Szél és Derű utcai járdák felújítása és a park jelenlegi elmeinek bontása kezdődik meg, mely munkák várhatóan a jövő év elejére is átnyúlnak, az ünnepek alatti szünetet követően.
Mikor az időjárás engedi, az új eszközök elhelyezésével és a burkolatok kialakításával folyhat tovább a beruházás. A tervek szerint 2018. március végére készülhet el a park.

Az eredeti cikk az alábbi linken elérhető:
http://onkormanyzat.mti.hu/hir/44342/indul_a_kivitelezes_a_boldog_sandor_istvan_parkban