Megújuló Óbuda – fejlesztések, felújítások az ó- és az újévben

2018.12.31. – obuda.hu

TÉR_KÖZ 2018
Százmilliók Kaszásdűlőre és a Kiscelli parkra

2018-ban a Fővárosi Önkormányzat ismét kiírta a Tér_Köz városrehabilitációs pályázatát. A korábbi évek Tér_Köz pályázataiból valósulhatott meg a Traianus tér, a Boldog Sándor István park és a Holdudvar park (jelenleg is tartó) felújítása.

A kerület több projektjavaslattal pályázott az idei kiírásra, amin végül két fejlesztés kapott támogatást: a Kiscelli park funkcióbővítése és Kaszásdűlő központi részének fejlesztése. A pályázat érdekessége, hogy nem konkrét terveket, hanem csupán fejlesztési javaslatokat kellett benyújtani. Erre azért volt szükség, mert így lesz lehetőség arra, hogy a tervek maguk közösségi tervezéssel, a környékbelieket bevonva készüljenek el. A közösségi tervezés várhatóan mindkét fejlesztésnél jövő tavasszal kezdődik majd el.

A Kiscelli parkra vonatkozó fejlesztési irány a zöldfelület rehabilitációját, a szabadtéri funkciók bővítését és a gyalogos közlekedés javítását fogalmazta meg. Ehhez a Főváros 100 millió forinttal, a Kerület 43,4 millió forinttal járul hozzá, amiből a tervezésen és a kivitelezésen túl a pályázatban vállalt közösségi és edukációs programokat is meg kell valósítani.

Kaszásdűlőn a fejlesztés nagyjából a Pethe Ferenc tértől az általános iskola mellett a Huszti útig tartó területet érinti. Itt a megvalósítás olyan elemeket tartalmaz majd, mint a közterületek rehabilitációja, multifunkciós sportpálya kialakítása, gyalogos kapcsolatok fejlesztése, zöldfelületek megújítása, köztéri berendezések, bútorok kihelyezése. A pályázatban elnyert 300 millió forint mellé a kerületi önkormányzat további 124 millió forint önrészt biztosít.

Bízunk abban, hogy a jövő tavaszi közösségi tervezésen sok kerületi vesz részt, és ezáltal a következő években (2020-21-ben) közösen megálmodott tervek valósulhatnak majd meg.

Boldog Sándor István Park

Boldog Sándor István park a közösségi tervezéstől jutott el a megvalósításig, mely nagy siker a III. kerületi a környékbeli lakosok és az Önkormányzat számára. A park lakossági bevonású tervezése 2015-ben kezdődött, majd a teljes fejlesztés 2018 első hónapjaiban, a Tér_Köz 2016 pályázat támogatásával valósult meg.

A parkban teljesen megújult a korábbi sportpálya, emellett pedig helyet kapott egy kreatív, új játszótér, néhány fitneszeszköz és egy ping-pong asztal is. A központi területen közösségi tér létesült, ahol sakkasztal és padok várják a pihenni és találkozni vágyókat. A parkot körbeveszi egy rekortán futópálya. Mivel korábban is sokan használták kutyasétáltatásra a területet, kialakításra került egy zárt kutyafuttató, ahol kutyás itatót is találnak az ide látogatók. A park sétányai szórt, stabilizált burkolatúak, melyek vízáteresztő, környezetbarát módon segítik a közlekedést. A parkban 27+7 új fa került ültetésre.

Holdudvar Park
2018. májusban kezdődött a HOLDUDVAR PARK Tér_Köz 2016 pályázati támogatással történő fejlesztése, mely várhatóan egy éven át tart majd. Az idei évben a park külső területeinek és burkolatainak megújítása zajlott, és elkezdődött a vízjáték, valamint a közösségi terek kialakítása is. 2019 első hónapjaiban a központi tér, a csúszdapark és a holdbéli tájat idéző kreatív játszótér nyeri el végső állapotát. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, a park átadása júniusra várható.