Új Duna-parti sétány épülhet jövő nyárra – stégekkel, part menti gyalogutakkal és piknikező hellyel

2019.08.02. – welovebudapest.com

Pesterzsébeten a Kis-Duna-partján a jódos-sós fürdőtől egészen Soroksár határáig egy majd egykilométeres szakaszon épül összefüggő sétány. Cél, hogy a folyó könnyebben megközelíthető legyen, a vízközeli élmények növeléséhez stégek, part menti gyalogutak és piknikezőhely is épül, amelyeknek a koncepcióját a 2018-ban elnyert TÉR_ KÖZ pályázat elnyerése után közösségi tervezéssel alakították ki.

Duna Budapesten belüli szerepéről, ki (nem) használtságáról, a part menti rekreációs, sport-, gasztro- és szórakozóhelyekről, és az ezeket érintő tervekrőlés már nagyon sokat és sokszor írtunk, hiszen szuper adottságokból és izgalmas lehetőségekből nincs hiány.

Ez igaz a Kis-Duna pesterzsébeti szakaszára is, ahol az önkormányzat tervei szerint már jövő nyárra egy 900 méteres sétány épülne ki, amely a frissen átadott, különleges vizű jódos-sós gyógyfürdőtől Soroksárig húzódna – írja a PestBuda a pestrezsébeti lapra hivatkozva. A környéken nemcsak a fürdő és a strand bővítése hozott nagy változásokat az utóbbi időben, de a Hullám Csónakházak közül is több megújult változatos funkciókkal.

Bár a szakaszon található egy elavult, gyomos sétaút, ez viszont nem járható át végig a Duna felé, mivel a partot több helyen kerítések szabdalják fel. A tervezett sétány a csónakházak és éttermek előtt fut majd, ám a mostaninál több helyen, és egyszerűbben lesz megközelíthető a folyó a Vízisport utca felől, úgynevezett „vízi sétányokkal”: ezek olyan stégek lennének, amelyek a part menti gyalogútból nyúlnak ki, és pár tíz méter után vissza is kapcsolódnak abba.