Megújuló homlokzatok a Palotanegyedben

2014. 02. 18. – metamorfozisok.blogspot.hu

 

józsefvárosi tervtanács jó néhány homlokzatfelújítási tervet tárgyalt nemrégiben – feltehetően a TÉR_KÖZ nevű fővárosi támogatású projekt keretéből fogják ezeket fedezni. Íme a homlokzatok jelenlegi állapota és a tervek, a tervtanács dokumentációi alapján. Lesznek köztük olyanok, amire nehezen ismerünk majd rá a munkák után, mert mára már szinte teljesen lehámlott a vakolat a karbantartás hiánya miatt.
Ezekben az esetekben a tervezők dolga sem volt könnyű: sok esetben hiányoznak az eredeti tervek, vagy ha meg is voltak, nem biztos, hogy eredetileg a terv alapján épült meg egy adott ház. Tehát a megmaradt díszítésekből kellett következtetni arra, mi lehetett az eredeti.
A színezés kérdése sem kézenfekvő: az eredeti színt falkutatással meg lehet állapítani, de nem mindig. És nem minden esetben az eredeti szín helyreállítása a cél, hanem az, hogy az utcában levő homlokzatok harmonizáljanak egymással. És akkor ott vannak még a lakók preferenciái is. Szerencsére kontrollként ott van még a tervtanács: a minőségen aluli elképzeléseket általában visszadobják.
Apropó lakók: a homlokzatfelújítás alkalmat ad a különc lakástulajdonosok elhajlásainak (nem odaillő redőnyök, légkondicionálók) eltüntetésére, de ezt nem minden esetben vállalták be a társasházak. Így van, ahol eltűnnek majd ezek és van, ahol nem.
Az alábbiakon kívül megújul még a tervtanács elé került a Rákóczi út 29., a Rökk Szilárd u. 11., a József krt. 11., a Horánszky u. 7., a Szentkirályi u. 17. – de talán a képeken láthatók lesznek a leglátványosabb megújulások.
Bródy Sándor u. 30/a. Forrás: jozsefvaros.hu, ARCHIMON Építész Iroda
Kőfaragó u. 10. Forrás: jozsefvaros.hu, Zsoldos és Csató Kft.
Horánszky u. 3. Forrás: jozsefvaros.hu, Privaterv Kft.

 

Krúdy u. 6. Forrás: jozsefvaros.hu, Period Design Kft.
Somogyi Béla u. 22. Forrás: jozsefvaros.hu, Nagy Márton építész
Somogyi Béla u. 7. Forrás: jozsefvaros.hu, Balogh Bertalan építész

 Az eredeti cikk az alábbi linken elérhető:
http://metamorfozisok.blogspot.hu/2014/02/megujulo-homlokzatok-palotanegyedben.html