Tér_Köz Pályázat a főváros közösségi tereinek fejlesztésére

2013. – agorale.hu

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pályázatot hirdetett 2013-ban a főváros közösségi tereinek fejlesztésére: közterületek komplex megújítására és közösségi célú városrehabilitációs programok megvalósítására. Pályázatot az egyes kerületi önkormányzatok nyújthattak be, projektgazdaként együttműködve a helyi magánszférával és civil szervezetekkel.

A támogatás alapvető célja a város közösségi tereinek megújítása, amelyek keretében

  • a városképi látvány, a fenntartható használat által felértékelődik a közösségi tér, ami így a környék társadalmi folyamataira is pozitív hatást gyakorol;
  • a közterületeken új gazdasági és közösségi funkciók jelennek meg helyi kezdeményezés alapján;
  • innovatív, energiahatékony, környezettudatos és gazdaságilag fenntartható közösségi terek jönnek létre;
  • a megvalósuló program a helyi társadalmi kohéziót erősíti;
  • az alulhasznosított területek, foghíjak, üres ingatlanok átmeneti hasznosítása által új közösségi terekkel bővül a városrész.

A Tér_Köz pályázat díjazottai között

A kerületi önkormányzatok 61 pályázatot nyújtottak be a Tér_Köz elnevezésű pályázatra 16 milliárd 697 millió forint értékben. A kiírás szerint a főváros 5,1 milliárd forintot használhat fel támogatásra, így a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében összesen 29 kerületi projekt kap támogatást.

A Tér_Köz pályázat támogatott projektje között van a XVIII. kerületi Önkormányzat és a Lakatos úti 2. sz. Lakásszövetkezet által készített “Lakatos lakótelep közösségi célú város rehabilitációs programja”.

A nyertes pályaművet Vágvölgyi Erika (okl. táj-, és kertépítészmérnök, kertészmérnök) tervezte.

A pályázat előtt a tervek 2013. július 26-án, míg végül a nyertes pályamű 2014. január 22-án lakossági fórumon került ismertetésre.

A Tér_Köz pályázat kivitelezési munkálataiban, illetve a közösségi kert üzemeltetésében már a megalakult Agora Lokálpatrióta Egyesület vesz részt.

Lakatos lakótelep közösségi célú városrehabilitációs programja

Projekt leírása

A terv a pestszentlőrinci Lakatos lakótelep kihasználatlan zöld területeit fogalmazza újra, olyan közösségi tereket létrehozva, melyek a lakótelepen élők társas szabadidő eltöltési lehetőségeit szélesítik. Az 1963-ban épített minta-lakótelep 4 emeletes panelházakból áll. Az egykori játszóterekből, ágyásokból és sétányokból mára csak cserjefoltok maradtak fenn, és a hajdan szépen ápolt környezet az idő múltával elhanyagolódott, kihasználatlanná vált. Növekvő generációs ellentétek, fellazult társadalmi kapcsolatok jellemzik az elmúlt időket.

Projektelemek

  • 63-as emlékpark: korhű köztéri bútorokkal és rendezvényekkel a 60-as évek hangulatának megidézése
  • Központi Agóra: ágyás, dekoratív növénydézsák, többfunkciós bútorok elhelyezése, tancélú növénykiültetés (őshonos és külhoni fajokkal)
  • Közösségi kert: az egykori kézilabda pálya helyén körbekerített kert, egyedi kiemelt ágyásokkal, pihenőhelyekkel, komposztáló részleggel, barkács sarokkal és a díszes közös fűszerkerttel.

Szakmai értékelés

Az egykor mintaprojektnek számító, 2013-ban 50 éves lakótelep közterületi megújításának aktualitását adja az évforduló. A ma is aktív lakóközösség nagy része az idősebb generációhoz tartozik, az ő igényeiknek megfelelően alakították ki a pályázati program elemeit. A helyzethez jól illeszkedő, egyedi kezdeményezés a hatvanas évek világát visszaidéző ’63-as emlékpark létrehozása. A közösségi kertek lakótelepi környezetben való létrehozása megalapozott fejlesztési koncepció, melyre napjainkban egyre erősödő társadalmi igény mutatkozik. A projekt összességében jól tükrözi a közösségi célú városrehabilitációs pályázati programok esetében megfogalmazott célt, melynek lényege a kis költségvetésű beavatkozások által nagy társadalmi hatást generáló projektek megvalósítása. Javasolt, hogy a kültéri elemek mellett beltéri közösségi funkciók befogadására alkalmas terek is létrejöjjenek, az épületek kihasználatlan földszinti helyiségeinek bevonásával.

Projekt összköltség: 20,000 millió Ft

Elnyert támogatás: 15,760 millió Ft

(A projekt megvalósításához az önrészt az önkormányzat biztosítja.)

 

Az eredetei cikk az alábbi linken elérhető:

http://www.agorale.hu/cikkek/ter_koz/