Elkészült a Belvárosi Szent Anna templom homlokzata

2014. 12. 21.- hirado.hu

 

Befejeződött a Budapest belvárosi Szent Anna templom homlokzatának rekonstrukciója, a megújult templomot vasárnap ünnepség keretében megáldotta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

 Az ünnepségen Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) V. kerületi polgármester arra emlékeztetett, hogy a XVIII. században épült templom szemtanúja volt a történelemnek. Ahogy az elmúlt nyolc évben, a következő öt évben is úgy építik a “jövő városát, hogy megőrzik az elődök örökségét” – ígérte a polgármester.

Szentgyörgyvölgyi Péter jelezte: a munka folytatódik, a jövőben felújítják a Szervita teret és a Városház utcát is.
“A történelem ma is velünk él, körülvesz bennünket”, és gondoskodni kell róla, ápolni kell, hogy az eljövendő nemzedékek is eredeti formájában láthassák – fogalmazott a polgármester.

 

Elkészült a Belvárosi Szent Anna-templom homlokzata

Rogán Antal, a belváros országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a Szervita téri templom megújulásával teljesítették az elmúlt nyolc év legfontosabb vállalását: a belvárosban nincs olyan templom, amely ne lenne “méltó állapotban”.

Rogán Antal emlékeztetett: a belváros megújításába azzal az elhatározással vágtak bele, hogy nemcsak az utcákat, az épületeket teszik rendbe, hanem a hitélet megújulásának jegyében a templomokat is.

Az elmúlt nyolc évben csak a belváros 280 millió forintot fordított templomok, templomokhoz tartozó épületek felújítására – tette hozzá.
Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes az ünnepségen ismertette: a Szervita tér rendbe tételére a belváros önkormányzata 350 millió pályázati támogatást nyert el. Hangsúlyozta: a Tér-köz pályázattal a főváros célja az volt, hogy Budapest terei megújuljanak és élettel teljenek meg. A tér megújítása többet jelent az infrastruktúra megújításánál, hiszen a tereket tartalommal megtöltő rendezvények támogatása is célja a projektnek – tette hozzá.

A szentmisét bemutató Erdő Péter bíboros szentbeszédében kiemelte: a templom minden vallásban szent tér, a katolikus hit számára pedig különösen fontos hely. A templomban “újul meg és válik jelenvalóvá” Krisztus keresztáldozata a szentmisében.

Ezért olyan fontos – fogalmazott a bíboros -, hogy “lássuk is, szürke hétköznapjaink épületei között is vegyük észre a templomot”, hogy látogassuk Jézust, aki vár az emberre, és megbecsüli minden olyan tettét, amelyet az iránta érzett szeretet vezérel.

Erdő Péter kitért rá: a Szent Anna templom nemzedékek figyelmét hívta fel Krisztusra, és arra hivatott, hogy a jövőben is égre mutató jel legyen. Ugyanakkor olyan hely, ahol a belvárosban élő emberek találkozhatnak Istennel – tette hozzá.

forrás: MTI


Az eredeti cikk az alábbi linken elérhető:
http://www.hirado.hu/2014/12/21/elkeszult-a-belvarosi-szent-anna-templom-homlokzata/