100 milliós fővárosi támogatással újul meg az Eötvös utcai KRESZ-park

2018.09.27. -kispest.info
Újabb Kispesti fejlesztést támogat a Fővárosi Önkormányzat – erről döntött nemrég a Fővárosi Közgyűlés. A kerület ugyanis 100 millió forintot nyert az idei TÉR_KÖZ Városrehabilitációs pályázaton a Köki melletti egykori KRESZ-park területének megújításához, ami egy pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas parkká alakul. Az elmúlt években a Kossuth tér mögötti parkoló és környezete, a Jézus Szíve Plébánia közösségi terei újultak meg, valamint a wekerlei kispiac is a főváros támogatásnak köszönhetően épül át.

Wekerlén jelenleg is zajlanak a munkálatok, várhatóan év végéig megnyitja kapuit a 110 millió forintos fővárosi támogatással átépülő kispiac. Ismert, erre a fejlesztésre nem is akarta beadni a pályázatot a baloldali városvezetés, a Fidesz-KDNP frakció kitartó harcának köszönhetően végül mégis indult Kispest, és nyert is. A piac terveit még az előző ciklusban a Fidesz-KDNP frakció készíttette el.
Ahogyan a kerületi parkokat, lakótelepi kisparkokat is Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok kezdte el felméri a kollégáival 2014-ben. Ekkor merült fel először, hogy az Eötvös utca-Kosárfonó utca közötti egykori KRESZ-parkban például számos kihasználatlan lehetőség rejlik. A viszonylag nagyméretű, szép zöld park funkciótlan, nem igazán vonzó a környékbeliek számára. Pihenésre, hűsölésre alkalmas pihenőparkká akarták változtatni. Sokan jelezték, hogy a területen problémát okoz a sok kutyaürülék, ezért jó lenne egy körbekerített kutyafuttató is a területre.

Elkészültek a tervek, így idén 100 millió forintot nyert is az önkormányzat. A megújuló téren várhatóan korszerű közvilágítás, zöld növényzet, padok, asztalok, fitnesz eszközök, ivókút, kerékpártároló, kutyafuttató játékokkal és kutyaivókúttal, vízjáték és csobogó is lesz majd, legalábbis az előzetes tervek szerint. Megvalósításuk a forrás függvényében még változhat.

– Régóta dolgozunk azon, hogy a kerületi, jelenleg kihasználatlan és elhagyatott parkok megújulhassanak. Több lakótelepi park megújítására tettem javaslatot, ezek közül egyelőre csak a Klapka és Irányi utcák közötti rész újult meg. Az Eötvös utcai KRESZ-parkban nagyon sok lehetőség rejlik, remélem, hogy a kerületiek is mihamarabb élvezhetik a terület adta adottságokat és az új parkot – mondta el lapunknak a hírre reagálva Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok.

Nem ez az első fővárosi forrás a kerületnek

Kispest az elmúlt négy évben közel fél milliárd forintot nyert a Fővárosi Önkormányzattól városrehabilitációra. 2013-14-ben dr. György István akkori főpolgármester-helyettes és munkatársa, Dódity Gabriella közbenjárásával a fideszes többségű Fővárosi Közgyűlés negyedmilliárd forintot szavazott meg a Kossuth téri piac környezetének rendezésére, amelyet a kerület tervei alapján újítottak fel. Emellett 20 millió forintot kapott a kerület a kertvárosi Jézus Szíve Plébánia közösségi tereinek fejlesztésére és a környezetének rendezésére is. 110 millió forintos támogatással pedig a wekerlei kispiacot építik át.

A kormány is segít a kispesti fejlesztésekben. A Szivárvány Óvoda korszerűsítésére és megújítására 30 millió forint támogatást adott, a Vass Lajos Általános Iskolában pedig nemrég adták át a kormányzati támogatással, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában épített új kézilabda pályát. A KAC-pályán pedig nemrég kezdődtek meg a felújítási munkálatok, szintén kormányzati támogatással a Magyar Labdarúgó Szövetség beruházásában egy új műfüves pályát építenek, és felújítják az öltözőket és a futókört is.

Az eredeti bejegyzés itt található:
http://kispest.info/?i=100_millios_fovarosi_tamogatassal_ujul_meg_az_eotvos_utcai_kresz-park