Új csúszdapark Rákosmentén

Hírhozó – Rákosmente XVII. kerület önkormányzatának lapja -30. évfolyam 10. szám / 2020.08.14.

 

Augusztus 1-jén hamar benépesült a Vigyázó Sándor Művelődési Központ mögötti zöld terület, ahol Horváth Tamás polgármester átadta a gyermekeknek Rákosmente új csúszdaparkját és helytörténeti sétaútját. A tervezett, május végi, gyermeknapi átadást a koronavírus megakadályozta, de a mai napon végre birtokba vehették a gyermekek Rákosmente legújabb óriási játszóterét, a csúszdaparkot és a helytörténeti sétautat. A városvezetés már régóta szerette volna hasznosítani a Vigyázó Sándor Művelődési Központ mögötti területet, amely kerületünk fontos városközponti elhelyezkedésű zöldfelülete, hangsúlyozta a polgármester.

A projekt a Budapest Főváros Városrehabilitációs Keretből a 2018. évi TÉR-KÖZ pályázaton nyert támogatás felhasználásával valósult meg. A beruházás célkitűzése volt a zöldfelület élettel való megtöltése, figyelemmel a terület helytörténeti vonatkozásaira, hangzott el. A Pesti út – Bakancsos utca – Gyökér utca által körül határolt területen elhelyezkedő csúszdaparkon belül információs pontok és ismeretterjesztő táblákkal ellátott helytörténeti sétaút, lábgolfpálya, szabadtéri rekreációs elemek, játszóvárakból kiinduló 10 csúszda (kicsiknek és nagyobbaknak), felújított színpad és különböző hangulatos játszóhelyek várják a családokat.

Köszönet illeti mindezért a Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzatot, amely 155 millió forint vissza nem térítendő támogatással tette lehetővé a projekt megvalósítását, hangsúlyozta a polgármester. Rákosmente Önkormányzata további 100 millió forinttal járult hozzá a megvalósításhoz, így jöhetett létre ez a fantasztikus gyermekparadicsom. Horváth Tamás továbbá köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a park kialakításában, fejlesztésében. A jövőben nem számíthatunk ilyen KÖZTÉR pályázatokra, ismertette a polgármester, mivel a jelenlegi fővárosi vezetés ezt megszüntette.

Rákosmente Önkormányzata a jövőben saját erőből kívánja megújítani a kerületi parkokat, zöldfelületeket. „Kívánom mindenkinek, hogy jó szívvel vegyék birtokba a rákosmenti csúszdaparkot és helytörténeti sétautat, azt kérve, vigyázzanak rá, hogy még nagyon sokáig maradjon meg ilyen szép állapotában” – zárta ünnepi megnyitó beszédét a városvezető. Az eseményen jelen volt Dunai Mónika országgyűlési képviselő, dr. Füzesi Péter alpolgármester, valamint Petrőczy Dániel és Rózsahegyi Péter képviselő.

A folytatásban – ki ne ismerné a történetet, amelyben a fedél nélkül maradt állatok elindulnak szerencsét próbálni – a színpadon a Magyar Népmese Színház előadásában A brémai muzsikusok című előadásnak tapsoltak a fűben helyet foglaló gyerekek. A nap folyamán még fellépett a Bogár Muzsika zenekar, a Csodamalom Bábszínház és a Búgócsiga Zenede. A parkban felállított sátrakban kora délutánig kalligráfiával, a díszes írás művészetével ismerkedhettek a gyerekek, de igen népszerű volt a csillámtetoválás, a fotókabin és a Bazsarózsa népi játszóháza.

A Rákosmenti csúszdapark és helytörténeti sétaút tavasztól őszig reggel 8.00 órától napnyugtáig, illetve 20.00 óráig látogatható, míg ősszel és télen napnyugtáig tart nyitva.